KOTI OTA YHTEYTTÄ ALKUAJATUKSESTA  KIRJAT  LUKEMISTO TOIMINTA KUINKA VOIMME? VIDEO TUE TOIMINTAA  Kirjaluettelo
Aktiivikirjat


Yksinopiskelu
Aktiivi-illat

HUOM: Aktiivichatti ei ole enää toistaiseksi käytössä.
Aktiivikirja ja Aktiivi-ilta

Aktiivikirja ja Aktiivi-ilta on kehittynyt kokemuksistamme, joita olemme saaneet eri tyyppisistä tiedon pariin kokoontumisista, niin Oivalluspajasta, kuin netissä pidetyistä videokonferensseista ja chateistakin.

Aktiivi-ilta on uusi tapa viettää viihtyisä, oivallusrikas ilta esimerkiksi tuttujen kanssa kotona. Sen voi järjestää kuka tahansa kotonaan aktiivikirjojen avulla.

Miten Aktiivi-illan voi järjestää ja kuinka se pidetään, selviää Alkuajatuksen Aktiivi-illanoppaasta, jonka saa ladata ilmaiseksi sähkökirjasivulta.

Aktiivichatti on Alkuajatuksen kotisivulla ylläpidetty chatti, jossa paneudutaan aktiivikirjojen aiheisiin.

Alkuajatuksen tapa suorittaa Aktiivichatteja ja Aktiivi-iltoja on kutakin kunnioittavaa ja se painottaa omien oivallusten tärkeyttä ja antaa niille tilaa.

Alkuajatuksen Aktiivi-illanoppaan avulla saa Aktiivi-illan onnistumaan mahdollisimman hyvin. Se auttaa myös saamaan mahdollisimman suuren hyödyn Aktiivichateista.

Jos aktiivikirjaa käyttää kotonaan yksin, omissa oloissaan, voi sen ajatusta soveltaa siihenkin ja keskittyä hyvällä tavalla asiaan.

Sisäisen selkeyttämisessä on hyvä muistaa, että tärkeintä ei ole tiedon määrä, vaan asian tarkastelun laatu.
 


Aktiivikirjan rakenne

Mallisivun yläosassa on esitelty ajatus. Kukin lukee sen itsekseen ja pyrkii ymmärtämään mitä se tarkoittaa. Tekstin tarkoitus ei ole olla jotain mitä opitaan totena. Sen tarkoitus on auttaa tekemään havaintoja itsensä sisällä omasta henkilöstään ja sisimmästään sekä avata silmät näkemään miten sisin toimii.


Tekstin väleissä on kysymyksiä, joiden kohdalla pysähdytään tarkastelemaan asiaa kysymysten valossa.

Katso tästä mallisivu täysikokoisena.

 
Opit tarkastelemaan asioita tuloksekkaasti

Opit huomaamaan, että sisälläsi on vastauksia, joita et aiemmin huomannutkaan, tai huomasit, mutta et ehkä uskonut niiden voivan olla totta.

Opit kärsivällisyyttä ja huomaat, että kärsivällisyys ei olekaan mitään tuskaista vääntämistä, se on reitti siihen mitä aina olet haluat saavuttaa.

Oivalluksiin johtava oppiminen on hauskaa, koska sen tuloksena löytää sitä, mitä on aina halunnut löytää.

Oppiminen on tylsää vain, jos siitä ei löydä sitä mitä haluaa ja sitä tekee pakosta.

 
Aktiivikirja on vuorovaikutuskirja

Aktiivikirja on tehokas tapa paneutua tietoon. Sen vuorovaikutus on lukiessa tekstin ja tarkastelun yhteisvaikutusta. Tiedon lukeminen ei tee yksin mitään. Sen muistaminen ja ajatteleminen ei vie päämäärään, joka on sisäisen selkeyttäminen, koska tarkastelematta ja aidosti näkemättä sisäinen ei selkene, vaikka lukisi kuinka paljon ja ajattelisi kuinka paljon.

Lukija keskittyy tekstiin saadakseen kirjan viestin. Seuraavaksi hän tarkastelee omaa sisintään sen valossa ja kysymys auttaa vahvistamaan olennaisten kohtien tarkastelua. Se nopeuttaa ja tehostaa sisimmän tavoittamista, sen näkemistä. Kysymykset eivät rajoita tarkastelua, jota voi suorittaa mielin määrin, mutta kysymyksillä helpotetaan ja vahvistetaan tarkastelua ja tarkastelun oppimista.

Aktiivichatissa ja Aktiivi-illassa tarkastellaan myös yhdessä toisten kanssa. Kukin tarkastelee itsekseen tekstiä, mutta toisten kanssa viestiminen asiasta vahvistaa niin omaa tarkastelua kuin toistenkin tarkastelua. Hyvin suoritettuna, vapaassa hengessä suoritettuna, keskustelu vahvistaa jokaista, kukaan ei ole häviäjä, kaikki ovat voittajia.


Maksuton opas

Lataa tästä maksutta Aktiivi-illanoppaan, joka selkeyttää Aktiivi-iltojen järjestäjälle ja osallistujille kuinka saada paras irti tilaisuudesta.

Alkuajatus_Aktiivi-illanopas_2014-1_suomi.pdf n. 167 kB


Takaisin ylös
Yksinopiskelu

Yksiopiskelu on täysin toimivaa, mutta se on vaativampaa kuin ryhmän kanssa asiaan paneutuminen. Joillekin se kuitenkin sopii parhaiten.

Jos kokee yksinopiskelun itselleen sopivimmaksi, kannattaa kokeilla Aktiivi-iltoja ja Aktiivichattia, jotta perustaisi käsityksensä kokeilemaansa tietoon. Yksinopiskelun perusteena ei ujous tai muu toisten välttelyhalu ole hyvä peruste.

Hyvä peruste on se, että silloin henkilö saa parhaan keskittymisen ja parhaat oivallukset.

Yksinopiskelussa on hyvä noudattaa Aktiivi-iltojen ja Aktiivichatin ajatusta, joka tarkoittaa mm. sitä, että oppii tarkastelemaan ilman ennakkokäsityksiä, olemaan arvostelematta itseään tai toisia asioita tarkastellessaan jne. Aktiivi-illanopas, jonka löydät sähkökirjasivulta, ja aktiivikirjan ohjeet kertovat lisää.


Aktiivi-ilta kotona

Aktiivi-illasta voi saada hienon kokemuksen pitämällä sitä esim. tuttujensa kanssa yhdessä.

Sellainen tilaisuus voi olla kaikille sekä viihteellinen että antoisa.

Tätä varten kannattaa tutustua huolella Alkuajatuksen Aktiivi-illanoppaaseen aktiivikirjan lisäksi. Aktiivi-illanoppaan löytää maksutta sähkökirjasivulta

Tällä tavalla voi samalla kohentaa henkistä ilmapiiriä osallistuvien kesken, koska se auttaa kaikkia näkemään maailmaa uusin silmin ja ymmärtämään toisiaan paremmin.


Takaisin ylös